Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 29.03.2020

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Det blir noe nordvest vind og litt snøfall enkelte steder. Ferske fokksnøflak i lehellinger i høyfjellet vil øke noe i tykkelse. Men dersom de utløses vil det trolig bare gi små skred. Med lavere lufttemperatur vil trolig aktiviteten av våte løssnøskred og glideskred være liten, men det kan ikke utelukkes helt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 28. mars 2020

Snøen har vært fuktet opp til 1200-1400 moh og har inneholdt mye vann nedover i dalene. Det har senere frosset til, og under mildværsgrensa er det skare. Over mildværsgrensa finnes tørr snø og stedvis litt nysnø, som er tilgjengelig for vindtransport.
Overflaten er stedvis hard i vestvendt terreng, og løsere mot øst og i skjerma formasjoner. Under tregreensa er det våt løssnø. Snøen er stort sett tørr i de høye fjellområdene.

Det er tidligere observert svake lag med kantkorn rundt skarelag nede i snødekket, men det skal trolig mye til å påvirke disse.

Fredag ble det midt på dagen observert et større glideskred i Jostedalen.
Torsdag var det stor aktivitet med våte løssnøskred og glideskred str. 1-3 mange steder under 1000-1300 moh. Onsdag formiddag ble det meldt om det samme i Luster.

Lørdag meldes om synlig snøfokk på toppene i Sogndalsområdet. Torsdag var det varmegrader opp til 1200-1300 moh. Senere har temperaturen falt. Lørdag midt på dagen er det kuldegrader over 700-800 moh.

Fjellvær

Lørdag 28. mars 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Kaldere utover dagen. Perioder med nordvest liten kuling.

Søndag 29. mars 2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS